Kijk-operaties

Voor een veel kleinere wond, minder pijn en sneller herstel van de patiënt voeren wij buikoperaties al jaren met veel plezier laparoscopisch (d.m.v. een kijkoperatie) uit. Laparoscopie is perfect om zo minimaal invasief mogelijk toch een maximaal beeld in de buik te krijgen en biedt ons de mogelijkheid om ingrepen, zoals de sterilisatie van een teefje, minder ingrijpend voor de patiënt uit te voeren.

Bij een kijkoperatie (laparoscopie) worden er slechts twee kleine gaatjes in de buikwand gemaakt en wordt de buik opgeblazen met koolzuurgas. Dit geeft ruimte om te kunnen werken. Met een camera kan de chirurg vervolgens alles prachtig zien op een beeldscherm.
Er wordt in de buik gewerkt met hele smalle en gespecialiseerde instrumenten. Hiermee kunnen bijvoorbeeld bloedvaten dicht gebrand worden, zodat hechtmateriaal overbodig is. Tevens beperkt het aanraken en daarmee irriteren van de andere buikorganen.
De kans op nabloeding of wondinfectie is met deze techniek veel kleiner en ook dat is een groot voordeel voor de patiënt. Na een kijkoperatie is er minder antibiotica en pijnstilling nodig.
De voordelen van een kijkoperatie voor de patiënt zijn:

• Sneller herstel
• Kleinere operatiewond
• Geen hechtmateriaal in de buik
• Lichtere narcose
• Minder complicaties
• Minder medicatie

Deze techniek gebruiken wij met veel plezier voor het steriliseren van de teefjes (vanaf 4 kg lichaamsgewicht).
Ook een cryptorche reu, waarbij een of beide testikels in de buik zitten, is hiermee vlot geholpen en bij ernstiger aandoeningen in de buik zoals een ontsteking, tumor of vreemd voorwerp is dit de techniek bij uitstek om deze op te sporen.
Omdat wij vol overtuiging voor deze techniek gekozen hebben en er al jaren graag mee werken, bieden wij deze operaties aan voor een aantrekkelijk tarief.
De gang van zaken bij een kijkoperatie is verder als beschreven bij operaties.